Sign in to follow this  
Followers 0
pevil

Shurflo water pump

14 posts in this topic

Hi All, Having a problem with my Aqua King 3gpm water pump, story so far; changed original 1.85gpm Shurflo as would no longer run the shower, decided not to change diaphragm and buy new pump instead, however the new 3gpm is no better, have flushed out plumbing (plastic 15mm push-fit with flexible hose either side of pump)and all seems clear, checked output from pump and no way is it delivering 3gpm, the pipework from the tank is only about 1300mm long, biggest restriction on this would be the stop tap, all the rest is 15mm pipe/hose (as recommended by Shurflo)any ideas as to why it's not delivering enough flow, it's a virtually new pump. Thanks.
0

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='pevil' timestamp='1342423075' post='906805']
Hi All, Having a problem with my Aqua King 3gpm water pump, story so far; changed original 1.85gpm Shurflo as would no longer run the shower, decided not to change diaphragm and buy new pump instead, however the new 3gpm is no better, have flushed out plumbing (plastic 15mm push-fit with flexible hose either side of pump)and all seems clear, checked output from pump and no way is it delivering 3gpm, the pipework from the tank is only about 1300mm long, biggest restriction on this would be the stop tap, all the rest is 15mm pipe/hose (as recommended by Shurflo)any ideas as to why it's not delivering enough flow, it's a virtually new pump. Thanks.
[/quote]

Have you checked the stop tap is fully open?

I know this sounds stupid but some of us are!

When we first bought our boat the water pressure was dire and we also changed the pump, frustratingly, without effect.

We hadn’t at that time managed to find the stop tap but when we did, a few extra turns to open it fully turned our trickling taps into torrents, we guess the previous owner who we had just bought the boat from had been a bit lazy when opening the stop tap after its recent winterising, or maybe they had struggled with it like that!

If it is fully open, it may not be operating properly, I understand some types have a poor mechanism that can unnecessarily restrict flow, perhaps due to furring up.

Another problem, I am told, can occur due to corrosion where different metals are used, e.g. mild steel fittings into stainless tank.




Joshua

0

Share this post


Link to post
Share on other sites
Is there anything within the tank that is restricting the flow? (Though it does sound as if it may be a stop-tap problem)
0

Share this post


Link to post
Share on other sites
You have cleaned the pipe (filter if there is one) between the tank and the pump. :closedeyes:
0

Share this post


Link to post
Share on other sites
Take the inlet pipe off the pumps nozzle, fit a length of hose on this with the other end in a bucket of water and see how it pumps by opening taps.
0

Share this post


Link to post
Share on other sites
Thanks for replies, filter is clean, stop tap is fully open but this could well be the restriction, it's a washing machine tap and as it's intended for domestic water pressure I don't think they worry too much about maintaining the internal bore size, will have to try without it, I'll give that a go today.

[quote name='bizzard' timestamp='1342429208' post='906867']
Take the inlet pipe off the pumps nozzle, fit a length of hose on this with the other end in a bucket of water and see how it pumps by opening taps.
[/quote]

Will also try that today as well, thanks.
0

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='pevil' timestamp='1342429570' post='906869']
Thanks for replies, filter is clean, stop tap is fully open but this could well be the restriction, it's a washing machine tap and as it's intended for domestic water pressure I don't think they worry too much about maintaining the internal bore size, will have to try without it, I'll give that a go today.



Will also try that today as well, thanks.
[/quote]
Put a proper gate-valve on it they're not expensive.
0

Share this post


Link to post
Share on other sites
Have u checked the pressure cut off adjustment.i had to turn mine down as pressure was to high.usually a small screw on the pump body
0

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='bizzard' timestamp='1342430075' post='906875']
Put a proper gate-valve on it they're not expensive.
[/quote]
+1

Or a 'full bore' ball valve, they usually come with a lever handle, though ones with a butterfly handle or screwdriver slot are available.

cheers, Pete.
~smpt~
0

Share this post


Link to post
Share on other sites
Have you checked the voltage at the pump.
0

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='bizzard' timestamp='1342430075' post='906875']
Put a proper gate-valve on it they're not expensive.
[/quote]




I personally hate gate valves because when you screw them in they can seize.
When you undo them you can pull the thread out of the centre and leave the valve stuck closed.

Alex
0

Share this post


Link to post
Share on other sites
Update;

Been at this all afternoon, checked flow from outlet side of pump (useless) connected hose to inlet side which was fed from a bucket, bingo good flow so it had to be the pipe from the tank to the pump, removed the stop tap (bit tricky with half a tank of water) tried again still poor flow, only thing left was tank connection, would take a month to empty using the Shurflo so had to remove water filler complete (three screws) so I could get the pipe in from a 240v water pump, pumped out most of the water then finished off slowly with the Shurflo, disconnected the pipework and spent a hour mopping up remnents still dripping from tank outlet, when it had finally stopped I checked the outlet and it was almost blocked, it's a steel tank and the builder has welded a steel pipe in for the outlet, guess over the boats 8 years the inside of the pipe has rusted and blocked it up, anyway got it cleaned out and reconnected the pipework, put some water in and tried the pump, gooood flow now even with the stop tap in place, brill, all I've got to do now is put everything back, tidy up and fill the tank, oh and check for leaks (very important)hope this will help others with an integral tank if suffering from poor water flow, sorry Shurflo I take it all back!! Edited by pevil
0

Share this post


Link to post
Share on other sites
If the stop tap really is a washing machine tap(!) you might find the small hole can block up with rust flakes, debris etc, then it's the same rigmarole all over again.

cheers, Pete.
~smpt~
0

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='bottle' timestamp='1342428508' post='906860']
You have cleaned the pipe (filter if there is one) between the tank and the pump. :closedeyes:
[/quote]


Yes!!!! :lol::P
0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.